top of page
  • linda105

Vauhtisammakon Mikko Liukka: "Miksi en vedä ravintovalmennusta asiakkailleni osana PT-palveluitani"?

- Olenhan kuitenkin valmentanut menestyksekkäästi jo kohta 20 vuoden ajan! -


Tässä Vauhtisammakon Mikko Liukan näkemys vierailevana bloggaajana aiheesta.


Olen toiminut liikunta-alalla vuodesta 2003 ja menestyksekkäästi valmentanut juoksijoita siitä lähtien.

Opiskelin personal traineriksi jo vuonna 2005 ja uskomatonta mutta totta- luennoin jo silloin

(juoksuvalmennusosion lisäksi) myös oman PT- kurssini ruokavalio-osuudet kaikille muille opiskelijoille!

Osaan paketeistani kuului ensimmäisen 10 PT-vuoteni ajan ravintovalmennusta.

2015 kieppeillä aloin kuitenkin pikkuhiljaa myöntyä faktoihin: minulla ei ollut alaan liittyvää yliopistotason

koulutusta ja uutta tietoa tuli jatkuvasti. Subjektiivisen tason tietotaitoni, opiskelutausta eikä ajankäyttöni

mitenkään enää riittäisi siihen, että voisin väittää olevani lähellekään alan parhaita toimijoita.


Nöyrryin ja päätin fokusoitua: on kaikkien etu, että kukaan liikunta-alalla ei julistaudu kaikkien alojen

guruksi liian hataralla tietopohjalla. Opiskelutausta, omat tulokset ja fokus ovat mielestäni tärkeimpiä

lähtökohtia hyvälle valmennukselle. Opiskelutaustaa ei ollut ja oma fokus oli (ja on) juoksijoiden

valmennuksessa. Olin jo pitkään tajunnut karut faktat: jokaiseen ruokavalio-ohjelmaan käyttämäni aika oli

käsittämättömän suuri siihen nähden mitä ihmiset olivat valmiita maksamaan. Onnistumisprosenttikin oli

vain 80% luokkaa, kun juoksuasiakkaillani se oli 95% kieppeillä asetettuun tavoitteeseen.


Hyväksyin faktat: en ymmärtänyt, enkä vieläkään ymmärrä kaikkea mitä toimivaan asiakassuhteeseen tällä

alalla vaaditaan. Ruokavaliokoutsaamisessa on kyse paljon muustakin kuin ruokavaliosta: kyvystä tunnistaa

muita haasteita mitkä vaikuttavat arkeen. Ja minähän en ymmärtänyt ollenkaan niitä arjen haasteita mitä

ihmiset kokevat ruokavalion ja rytmittämisen suhteen.


Hyväksymällä faktat ja fokusoimalla entistä enemmän energiaani juoksuvalmennuksen kehittämiseen olen

varmasti pystynyt kehittymään siinä entisestään ja kokonaisuudessaan tämä on varmasti kääntynyt

asiakkaiden hyödyksi.


En myöskään koe voivani auttaa asiakkaita henkisen valmennuksen saralla, ellen vähintäänkin opiskelisi

psykologiaa yliopistossa yliopistotutkinnon verran ja fokusoisi pelkästään siihen. Tälläkään saralla en

suosittele missään tapauksessa ketään muuta kuin psykologia- vaikka erilaisia koulutuksia järjestetään

viikonlopun kestosta vuoden mittaiseen kestoon. Ei ole hyvä ostaa palveluita poppamiehiltä silloin kuin

lääkäreitäkin on tarjolla!


On erittäin hyvä panostaa sellaisiin ammattilaisiin, jolla on mahdollisimman pitkä koulutus juuri tällä alalla

ja joiden koko fokus on tietyssä hyvinvoinnin tai harjoittelun osassa. Vältä ensimmäisien vuosien

itseoppineita pt-guruja, jotka väittävät pystyvänsä auttamaan sinua kaikessa. Vieläpä tosi edullisesti!

Niistä ohjeista voi usein olla jopa haittaa.


Me Vauhtisammakossa olemme päätyneet yhteistyöhön Ravistamon kanssa siksi, että haluamme ulkoistaa

ravintovalmennuksen alan ammattilaisille. Koska Ravistamon päätoimipaikka sijaitsee Kuopiossa, josta

valmistuu maamme ainoat ravitsemusterapeutit, he pystyvät tarjoamaan erittäin asiantuntevaa palvelua

vieläpä erittäin kilpailukykyiseen hintaan.


@mikkoliukka

Kirjoittaja on valmentanut juoksijoita vuodesta 2003, hakenut oppinsa Yhdysvalloista ja Keniasta, ollut suomalaisten juoksukoulujen ja juoksutekniikkavalmennuksen uranuurtaja suomalaisessa PT- kulttuurissa,

kouluttanut tulevia personal trainereita ja juoksuohjaajia.


Koulutustaustansa puolesta hän on Kestävyyslajeihin erikoistunut yleisurheiluvalmentaja (SUL), personal

trainer (2005), joogaopettaja (2018) ja akateemiselta koulutukseltaan hän on luokanopettaja.

Hänen oma kokemuksensa urheilijana on nuoruudessa keskimatkojen juoksusta (mm. opiskelijoiden SM-

hopeaa 400m juoksussa) ja nykyään hän on menestynyt ultrajuoksija (mm. 24h juoksun SM-pronssia 2022 ja Suomen edustajana 24h juoksun EM-kisoissa 2022).

Comments


bottom of page