top of page

Ravitsemusterapeutin rooli kuntoutuksessa

Writer: Kati LaineKati Laine

KELA järjestää kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja kaikenikäisille ja hyvin moniin eri sairauksiin. Ravitsemusterapeutti on keskeinen osa moniammatillista kuntoutustiimiä. Tässä blogissa tarkastelemme, miksi ravitsemus on tärkeä teema kuntoutuksissa ja millainen rooli ravitsemusterapeutilla siinä on. 


Ravitsemusterapeutti vetämässä kuntoutusryhmää

Ravitsemuksen merkitys kuntoutumisessa 

Usein aloitan ravitsemusryhmät herättämällä kuntoutujia pohtimaan, miksi kuntoutuksessa puhutaan myös ravitsemuksesta. Mikä merkitys sillä on?  Hyvän ravitsemus tukee kuntoutujan toimintakykyä. Hyvin ravittuna on ihan eri tavalla paukkuja lähteä tekemään myös esimerkiksi fysioterapeutin antamia jumppaohjeita. Hyvä ravitsemustila ja monipuolinen ruokavalio nopeuttaa sairauksista toipumista, parantaa vastustuskykyä ja auttaa pitämään yllä lihasmassaa. Riittävän energian, proteiinin ja suojaravintoaineiden saanti tukee ja edistää fyysistä kuntoutumista ja toimintakykyä.  


Ravitsemuksella voidaan myös hoitaa ja ehkäistä sairauksia. Monissa sairauksissa ravitsemuksella on hyvin tärkeä rooli. Ravitsemuksella on merkitystä myös psyykkiselle toimintakyvylle. Hyvä ravitsemus edistää mielenterveyttä ja psyykkistä hyvinvointia sekä tukee mielialaa. Kuntoutuksessa tarjottavat ateriat muiden kuntoutujien seurassa näyttävät mallia terveyttä tukevasta ruokailusta ja säännöllisestä ateriarytmistä sekä tukevat sosiaalista hyvinvointia. 


Mitä ravitsemuskuntoutuksella tarkoitetaan? 

Ravitsemuskuntoutuksella tarkoitetaan sairauksien ehkäisyä ja hoitoa akuutin vaiheen jälkeen. Ravitsemuskuntoutus on tärkeä osa esimerkiksi diabeteksen, uniapnean, tuki- ja liikuntaelinsairauksien, sydänsairauksien ja aivoverenkiertohäiriöiden kuntoutusprosessia. Ravitsemuskuntoutusta toteuttaa kuntoutuskeskuksissa ravitsemusterapeutti yhdessä muiden ammattihenkilöiden kanssa. 

 Ravitsemuskuntoutusta voidaan toteuttaa ryhmäohjauksina ja yksilöohjauksina. Ravitsemuskuntoutuksen tavoitteena on turvata kuntoutujalle tarpeen mukainen ravitsemus sekä antaa tietoa ravitsemuksen vaikutuksesta kuhunkin sairauteen ja tukea tarvittavan ruokavalion toteuttamisessa. 


Ravitsemusohjaus kuntoutuksessa on käytännönläheistä.

Ravitsemusterapeuttina kuntoutusprosessissa 

Ravitsemusterapeutti on osa moniammatillista tiimiä, joka yhdessä työskentelee kuntoutujien parhaaksi. Ravitsemusterapeutti voi toteuttaa ravitsemuskuntoutusta yksilövastaantotoilla ja ryhmissä. Yksilövastaanotoilla päästään pureutumaan tarkemmin kunkin yksilölliseen tilanteeseen ja ottamaan huomioon esimerkiksi useat päällekkäiset sairaudet tai ravitsemushaasteet. Ohjaus lähtee liikkeelle esitietojen selvittämisellä sekä kuntoutujan omien toiveiden ja tavoitteiden kartoittamisella. Sen jälkeen tarkastellaan nykyisiä tottumuksia, huomataan toimivat asiat ja lähdetään yhdessä tekemään toimintasuunnitelmaa tavoitteeseen pääsemiseksi. Ravitsemusterapeutti motivoi, voimaannuttaa ja tukee asiakasta hyvän ravitsemuksen toteuttamiseen arjessa. 


Ravitsemusryhmissä aiheet muotoutuvat kunkin kuntoutusryhmän tarpeiden pohjalta. Yleisimpiä teemoja ovat jaksamisen ja hyvän vireystilan tukeminen säännöllisellä ateriarytmillä, riittävän kuidun ja proteiinin saannin tarkastelu, rasvan laatu, sairauksien ravitsemushoito, vajaaravitsemuksen ehkäisy ja hoito, painonhallinta ja syömisen psykologia.  


Kuntoutuksessa ravitsemusteemaa voidaan käsitellä myös toiminnan kautta. Välillä otetaan esiin isot laatikot täynnä elintarvikepakkauksia ja harjoitellaan lukemaan pakkausmerkintöjä. Ravitsemusterapeutti voi myös järjestää yhteisiä ruoanlaittohetkiä, joissa kuntoutujat valmistavat terveellisen aterian tai välipalan, samalla keskustellen ravitsemusteemoista. Toimintamuotona voi olla myös oman ruokapäiväkirjan tarkastelu tai yhteinen ruokailu ravitsemusterapeutin ohjauksessa. Tyypin 1 diabeteksen perhekursseilla ravitsemusryhmä voi olla esim. ruokaseikkailu hauskoja rastitehtäviä perheen kanssa yhdessä ratkoen.  

Tiivistyksenä voidaan siis todeta, että ravitsemusterapeutti on olennainen osa kuntoutustiimiä, ja ravitsemusterapeutin työn tavoitteena on tukea kuntoutujien fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia.  

Kirjoittaja: Minna Pajunen, laillistettu ravitsemusterapeutti, Ravistamo Oy 

Tarvitsetteko ravitsemusasiantuntijaa työnne tueksi? Pyydä tarjous ja suunnitellaan yhdessä toimiva ratkaisu! 

2S8A3888.JPG
bottom of page