top of page
  • Writer's pictureKatri Suhonen

Ravitsemusterapeutin etävastaanotolta apua terveyspulmiin

Seuraava artikkeli on julkaistu alunperin Gery-lehden numerossa 2/19 Ravitsemusterapeutti vastaa -palstalla. Gery on Gerontologinen ravitsemus ry:n jäsenlehti.


Kysymys: Olen huolissani isästäni, jolla on vaikeita sappikohtauksia. Uskon sen vaikuttavan hänen jaksamiseensa. Hän asuu 80 km päässä kyläkeskuksesta äitini kanssa. Asun itse lähellä ja käyn kylässä pari kertaa viikossa. Mistä voisin saada hänelle apua tai neuvontaa, mitä ottaa huomioon, jotta hän välttyisi kohtauksilta?


Hei, ja kiitos kysymyksestäsi. Sappikivikohtaukset voivat olla todella kivuliaita ja pelottaviakin kokemuksia, sillä toisinaan sappikivikohtaus voidaan sekoittaa rintakipuun. Sappikohtaukseen voi liittyä myös pahoinvointia ja oksentelua, joka varsinkin ikäihmisillä voi olla raju ja yleiskuntoa hetkellisesti heikentävä asia. Iän myötä sappikivitaudin yleisyys myös ikävä kyllä jonkin verran kasvaa.



Sappikivikohtausten pelossa moni karsii myös ruokavaliotaan rajulla kädellä, yleensä turhaan, joka voi lisätä ravitsemusongelmien riskiä. Sappikivien muodostuminen on osittain mysteeri, ja ruokavalion vaikutus kivikohtausten ilmaantumiseen epäselvä. Niin sanottua sappiruokavaliota ei ole olemassa - aikanaan sellaisesta on puhuttu, mutta nykyisin myös sappipotilaita suositellaan syömään monipuolisesti eikä mitään tarvitse varmuuden vuoksi välttää. Yksilöllisesti sappikivikohtauksille altistavat ruoka-aineet on toki hyvä selvittää, ja muutenkin tarkistaa ruokavalion monipuolisuus ja riittävyys, joka tukee jaksamista. Painonhallinta on usein hyväksi sappipotilaille, mutta isäsi ikä huomioiden tulisi painonhallinnan suhteen olla hyvin varovainen.


Ruokavalion kartoittamiseksi olisi hyvä tavata laillistettua ravitsemusterapeuttia, joka pystyy ottamaan huomioon ruokavalion kokonaisuutena ja arvioimaan sen sopivuutta ja riittävyyttä. Valitettavasti ravitsemusterapeutteja ei joka pitäjästä löydy, mutta onneksi nykyisin myös ravitsemusterapeuttia on mahdollista tavata ”etänä” eli esimerkiksi tietokonevälitteisesti tai puhelimitse. Meillä on hyviä kokemuksia ravitsemusterapeutin etävastaanotosta myös ikäihmisten kanssa, järjestelmät ovat helppokäyttöisiä eli mikään tietokone-ekspertti ei tarvitse olla, että ”tapaaminen” järjestyy. Jos etävastaanotto itsenäisesti arveluttaa, on ruudun päässä mahdollista olla vaikka perheenjäsenen tai muun läheisen ihmisen kanssa, jolloin kynnys etävastaanotolle entisestään madaltuu. Etävastaanotossa potilasturvallisuus ja tietosuoja ovat yhtä turvattuja kuin ns. perinteisellä kasvokkain tapahtuvalla vastaanotolla.



Terveyden- ja sairaanhoito sekä erityisesti sairauksien ennaltaehkäisyyn tähtäävät toimenpiteet siirtyvät vauhdilla digiaikaan. Nämä etäpalvelut tukevat ja täydentävät perinteisempiä toimintatapoja, sillä etäyhteys mahdollistaa monen palvelun tai tuen saamisen jokaiseen torppaan ja niemen kärkeen. Muutoin nämä palvelut voisivat jäädä puuttumaan esimerkiksi pitkien välimatkojen tai resurssien puutteen (vaikkapa kunnasta puuttuvan ravitsemusterapeutin) vuoksi. Olemme huomanneet, että etävastaanotolle on tarvetta ja kysyntää ja se on otettu usein uteliaana vastaan. Kannustan sinua siis ottamaan vanhempiesi kanssa puheeksi etävastaanoton mahdollisuuden, tällä tavoin apu voi tulla vaikkapa sinne oman ruokapöydän ääreen.

Kommentare


bottom of page