top of page
  • emilialevola29

Opiskelijan edulliset ruokavinkit

Ruoan hintojen nousu puhututtaa monia ja se vaikuttaa moniin kotitalouksiin ja ostoskorin sisältöön kaupassa käydessä. Hintojen noustessa moni kuluttaja etsii edullisempia tuotteita ja ostaa vähemmän. Ruokalaskussa säästäminen voi kuitenkin heikentää omaa ravitsemusta. Koostimme vinkkejä kuinka opiskelija voi hillitä oman ruokalaskun nousua ja huolehtia samalla terveellisestä ruokavaliosta.



1. Syö opiskelijaravintolassa.

Toiseen asteen opiskelijoille tarjolla on ilmainen kouluruoka jokaisena koulupäivänä. Myös korkeakouluopiskelijoiden terveellistä ja edullista ruokailua tuetaan Suomessa valtion varoin Kelan maksaman ateriatuen muodossa. Opiskelijaravintoloiden ruoka on monipuolista ja terveellistä ja lautasmallia noudatellen kootulla aterialla kattaa jopa kolmanneksen päivän energiantarpeesta. Osasta opiskelijaravintoloista voi ruokaa ostaa edullisesti myös kotiin.



2. Suunnittele.

Terveellisen ja edullisen ruokailun ylläpitämiseksi on hyvä suunnitella valmiiksi esimerkiksi viikon ruoat kerrallaan. Tämä helpottaa kauppareissuja ja vähentää heräte- ja hutiostoja. Viikon kauppaostokset kannattaa keskittää isompaan ruokakauppaan.

Suunnittele myös kauppalista ennen kauppaan lähtöä sekä vilkaise jääkaappiin, miten voisit tuunata ruoan jämät hyväksesi seuraavassa aterian laitossa.


3. Tuunaa ja lämmitä.

Hävikkiruoan välttämiseksi opiskelija voi esimerkiksi tuunata edellisen päivän perunamuusista seuraavalle aamulle perunarieskoja ja näin säästää leivän ostamisessa. Keitetyistä perunoista ja kasviksista voi loihtia helposti myös sosekeiton. Kuivahtaneen leivän voi paahtaa pannulla ja kuutioida krutongeiksi salaatin joukkoon.


4. Tsekkaa litra- tai kilohinta.

Litra - ja kilohintojen seuraaminen auttaa hahmottamaan tuotteiden todellista hintaa ja auttaa tekemään säästeliäämpiä valintoja. Esimerkiksi alennettu tuote ei välttämättä ole alennuksen jälkeenkään edullisempi kuin vastaava toinen tuote.


5. Osta rohkeasti myös ale-laputettuja tuotteita.

Tarjousten metsästäminen auttaa opiskelijaa esimerkiksi kallistuneiden kala tuotteiden ostamisessa.

Osta ruokaa edullisempana kellonaikana, osa ruokakaupoista laskee esimerkiksi ale-tuotteiden hintaa tiettynä kellonaikana ja alennukset saattavatkin olla huomattavia esimerkiksi ilta-aikaan.


6. Hevi-osastolla suosi sesonkituotteita.

Vitamiineja sisältävät hedelmät ja vihannekset ovat kausituotteita, joista löytyy aina jokin tuote erikoishintaan, jolloin voi keskittää valinnan ostamishetkellä halvempaan tuotteeseen.

Osta hedelmät mieluummin irtotuotteina, sillä valmispakkauksissa yksi homeinen hedelmä pilaa nopeasti myös muut pakkauksen hedelmät.


7. Valmista kerralla enemmän ja yhdessä kavereiden kanssa.

Ruoan teko yhdessä opiskelijaystävien kanssa auttaa pienentämään kustannuksia, kun kulut jaetaan syöjien kesken. Porukalla kokkaaminen tulee halvemmaksi sekä auttaa panostamaan ruuan laittoon ja sen terveellisyyteen.


8. Kokeile hävikkisovelluksia.

Hävikkiruokaa voi vähentää helposti tilaamalla Fiksuruoka.fi:stä ja ResQ clubista.

  • Fiksuruoka pyrkii vähentämään ruokahävikin määrää ja tarjoamaan näin laajan valikoiman edullista ruokaa asiakkaille. Palvelu myy verkkokaupan kautta elintarvikkeiden jäännös- ja poistoeriä.

  • Nämä tuotteet ovat yleisimmin kausituotteita tai muusta syystä poistuvia tuotteita, tuotteelle tulee brändi- ja pakkausmuutoksia, pakkauksissa voi olla painovirheitä, lähestyvä parasta ennen -päiväys tai liikatuotanto.

  • Suurimmalla osasta tuotteista on reilusti parasta ennen -päiväystä jäljellä.

  • ResQ clubin sovelluksesta löytyy helposti ravintoloiden, kahviloiden ja ruokakauppojen hävikkiä. Palvelun kautta voit ostaa esimerkiksi ylijääneitä ravintola-annoksia 30–60 % alennuksella.

Kirjoittajat ja kuvat: Savonia-ammattikorkeakoulun Wellness-alan opiskelijat Veera Kovanen, Emma Rissanen ja Emilia Levola.

Comments


bottom of page