top of page
Writer's pictureAnni Kukkonen

Millä korvaan lihan kasvisruokavaliossa?

Päivitetty: 5. toukok. 2019


Jotta kasvisruokavaihtoehdot säilyisivät ruokalistallamme liha-aterioiden vaihtoehtoina ja täydentäjinä ympäri vuoden, kannattaa tutustua rohkeasti erilaisiin kasviproteiininlähteisiin ja resepteihin.


Perinteiset pavut, soijarouhe ja tofu ovat saaneet muutaman vuoden kuluessa hyllymetreittäin kilpailijoita. Vaihtelu virkistää mieltä, mutta on perusteltua myös välttämättömien aminohappojen saannin kannalta. Myös täysjyväviljan päivittäisestä nauttimisesta kasviproteiinivalmisteiden rinnalla kannattaa pitää erityistä huolta, jos noudattaa yksinomaan kasvisruokavaliota.

Listasimme muutamia kokeilemisen arvoisia kasvisruokakomponentteja. Osa vaihtoehdoista on täysin vegaanisia, osassa on eläinperäisiä ainesosia. Näiden lisäksi eineshyllystä ja pakasteesta löytyy muun muassa valmiita kasvipohjaisia pyöryköitä ja pihvejä. Papujen ja linssien jalostamisessa on taivas rajana - niitä löytyy niin kuivatuotteina kuin säilykkeinäkin.

  • Nyhtökaura - kauraa, herneproteiinia ja härkäpapua

  • Härkis - härkäpapua ja herneproteiinia

  • Mifu – maitoproteiinia

  • Quorn - sieniproteiinia

  • Kaurajauhis - kauraa, peruna- ja herneproteiinia

  • Oumph! - soijapapua

  • Tofu - soijapapua

  • Tempe - soijapapua

  • Seitan - vehnägluteeni

Ohessa resepti, jossa kauraa on käytetty monissa muodoissaan. Täysin kasviperäinen se ei ole, sillä resepti sisältää maitoa ja kananmunaa. Tuunaamalla ja vaihtamalla pääraaka-ainetta, saat reseptistä mieleisesi. Tässäpä vinkki vaikkapa viikonlopun huikopalaksi!

Kaurajauhispiirakka


Pohja:

  • 1,5 dl kaurahiutaleita

  • 2 dl mieluista jauhoa (kuvan piirakassa spelttiä)

  • 1,5 tl leivinjauhetta

  • 0,5 tl suolaa

  • 2 rkl öljyä

  • 1,5 dl vettä tai maitoa

Täyte:

  • 225 g Elovena Muru kaurajauhista

  • 1 sipuli

  • 1-2 valkosipulin kynttä

  • rypsiöljyä

  • 1 prk paseerattua tomaattia (yrtti)

  • 250 g minitomaatteja

  • 1 paprika

  • 1 prk säilykeananaspaloja

  • salaattijuustokuutioita

  • suolaa

  • pippuria

  • paprikaa, chiliä

  • yrttimaustetta

  • juustoraastetta tai munamaito (1-2 kananmunaa + 2 dl maitoa)

  • tuoretta oreganoa

Valmistus:

Tee pohja sekoittamalla ainekset yhteen ja levitä taikina öljyttyyn piirakkavuokaan. Voit esipaistaa pohjaa hetken, kun valmistat täytettä. Kuori ja hienonna sipuli. Freesaa sipuleita öljyssä paistinpannulla ja lisää joukkoon Muru kasvisjauhis. Lisää myös paseerattu tomaatti sekä mausteet. Kaada seos piirakkapohjalle ja ripottele pinnalle pilkotut tomaatit, paprika sekä ananaspalat ja salaattijuustokuutiot. Laita päälle juustoraastetta tai vaihtoehtoisesti munamaito. Paista piirakkaa 200-225 asteessa puolisen tuntia, kunnes pinta on hyytynyt ja ruskettunut hieman. Koristele tuoreella oreganolla ja nauti!


*Kirjoituksen taustalla ei ole kaupallista yhteistyötä.

Comments


bottom of page